Makale İçeriği:
Kayaköy Gezi Rehberi
Dostlar bugün yine fotoğraf severlerin, tarih aşıklarının ve gezi manyaklarının mutlaka gitmesi gerektiğini düşündüğümüz hayalet bir kasaba ile karşınızdayız. Ghost Town(Hayaletköy) adıyla yurtdışındaki dostlarımıza olabildiğince PR’ı yapılan ve yoğun turist çeken bu turistik mekanı "memleketin tadını hep yabancı turistler çıkarıyor valla" dememek adına mutlaka görüp, oradaki yaşanmışlığı içinize çekmelisiniz.
Hayaletköy Olarak da Bilinen Kayaköy'ün Hüzün Dolu Tarihçesi
"Kayaköy'de nerelere gidilmeli ve ne yapılmalı?" sorusunu sormadan önce gelin Kayaköy neymiş, nereden gelmiş, niçin hayaletköy olmuş önce bunu bir öğrenelim.
Kayaköy savaşın, düşmanlığın, eski aşkların ve yaşanmışlıkların kenti. Yıkık dökük taş evler arasında dolanırken insan ister istemez bir zamanlar burada birbirine gönlünü kaptırmış aşıkları, saklambaç oynayan çocukları, kavga eden delikanlıları ve yitip giden kültürü düşünmeye dalıyor.
Likya Uygarlığının şehirlerinden olan Karmylassos ya da şu anki adıyla bildiğimiz Kayaköy’ün tarihi, milattan önce üç binlere kadar uzanmaktadır. Fethiye’nin birçok yerinde bulunan kaya mezarları ve ek olarak lahitler, Karmylassos’tan günümüze ulaşan sayılı parçalardandır. Şu anda göz önünde bulunan Kayaköy yapıları ise 19. yüzyıldan sonraki tarihe ışık tutmaktadır.
Osmanlı döneminde hayatlarını kaybetmek uğruna buraya yerleşen ve şehri tekrar kuran Rumlar bu köye Levissi ismini vermişlerdir. Bazı tarihçilere göre ise Kayı ve Karakeçili Yörükleri de 1400lü yıllardan itibaren buranın sakinlerinden olmuştur. Kanıt olarak ise Yörük mezarlarındaki izler ve damgalar gösterilmektedir Uzun lafın kısası Türkler ve Rumlar bu bölgede beraber yaşamışlar ama tarihin tekerrürü bu ya, Rumlar köyde yerleşik olarak yaşamlarını devam ettirirken Türkler ise daha çok ovalarında yaşam sürmüşlerdir.
Yıllar geçtikçe Levissi adındaki bu köy gelişmiş gelişmiş ve göç almaya dahi başlayarak bir kasabaya dönüşmüştür. Anlatılanlara göre Levissi bu dönemlerde refah ve huzur içinde yaşamış ama tabii ki her mutluluğun bir sonu var… 1880’li yıllarda Anadolu’nun batısında başlayan ayaklanmalarla birlikte Türkler ve Rumlar arasında sorunlar çıkmış ve Kurtuluş savaşının kazanılmasıyla, Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan mübadele ile birlikte köyün Yunan nüfusu burayı terk etmek durumunda kalmıştır. Yunanistan'dan gelen Türkler ise köye ayak uyduramamış, onlarca yıl sonra yani günümüzde mirasçılarına çok değerli araziler bırakabilme fırsatını(bilmeden de olsa) geri tepmiş ve burayı terk etmişlerdir... Anlayacağınız Kayaköy yeniden terk edilip suskunluğa gömülmüş. Düşünsenize, Bayburtlusunuz ve ailenizin Kayaköy'ü terk edip Bayburt'a göçmüş olduğunu öğreniyorsunuz :(
Yaşanan bunca olayın ardından Kayaköy bir daha eski refahına kavuşamamış ve günümüzde Hayalet Köy yani Ghost Town ünvanını almıştır. Okuduklarınızdan sonra sizler de Kayaköy’e gidip bu hüzünlü hikayeyi görüp hafızanızı tazeleyebilirsiniz, ayrıca Kayaköy'ün aşağıda listeleyeceğimiz güzel koylarında yüzedebilirsiniz.
Kayaköy'den Kalanlar, Kayaköy'e Gidince Görülmesi Gereken Yapılar
Günümüzde harabe haline gelmiş Kayaköy, hala görenleri derinden etkilemeyi başarabiliyor. Biz de sizin için gidince karşılaşabileceğiniz bazı yapıları listeledik:
Yukarı Kilise
Köyün tepesinde bulunan en büyük 2 kiliseden biri olan Taksiyarhis Kilisesi devam etmekte olan tadilatlar sebebiyle ziyarete kapalıdır.
Aşağı Kilise
Mübadele sonrasında 1960 senesine kadar camii olarak kullanılan Panaghia Pirgiotissa adındaki kilise, Yukarı Kilise'ye kıyasla daha sağlam ve içindeki motiflerle dikkat çekmektedir ama Yukarı Kilisede olduğu gibi burası da şu anda ziyarete kapalıdır.
Şapeller
Kayaköy’de bol miktarda görülen, tepelerindeki Haçlardan da tanıyabileceğiniz 14 adet şapel bulunmaktadır.
Sivil Yapılar
Fethiye Kaymakamlığının bilgilerine göre ortalama 3500 ev bulunmaktadır. Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ise 736 adet yapıyı Anıtsal Yapı olarak tescillendirdi.
Kayaköy Nerededir? Kayaköy'e Nasıl Gidilir?
Kayaköy, Fethiye merkezine 20 dakika mesafede bulunmaktadır. Eğer şehre yeni geldiyseniz HAVAŞ benzeri araçlarla Fethiye’ye oradan da neredeyse yarım saatte bir kalkan dolmuşlarla Kayaköy’e gidebilirsiniz. Ayrıca İngiliz dostlarımızın vazgeçilmezi, Fethiye-Ölüdeniz'deki eğlence mekanlarının merkezi sayılabilecek olan meşhur Hisarönü’nün de oldukça yakınında (5 kilometre kadar) bulunmaktadır.
Yol tarifi alın:
Kayaköy Giriş Ücretleri
Kayaköy Giriş Ücreti 2020 Yılı için 10 TL’dir. Müzekart sahibi olmanız durumda ise herhangi bir ücret ödemeden içeriyi gezebilirsiniz.
Kayaköy Koyları ve Plajları
Soğuk Su Koyu
Buz gibi soğuk ve tatlı su kaynağıyla berrak mı berrak ve taşlı sahiliyle dilerseniz instagram akışınızı süsleyebileceğiniz dilerseniz yalnızca doğa ananın kucağında bronzlaşabileceğiniz ya da ikisine birden sahip olabileceğiniz cennetten çıkma bu koya fethiye ve ölüdeniz çıkışlı turlarla gelebileceğiniz gibi isterseniz özel aracınızla ormana kadar gelip kısa bir yürüyüşle koya ulaşabilirsiniz ama tabii gitmeden önce uyarılarımıza kulak verin bu koyu bu kadar temiz yapan unsurlardan başlıcası insan elinin değdiği yapıların bulunmaması yani Soğuk su koyunda wc, şezlong, kafe benzeri ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz herhangi bir işletme bulunmuyor eh bunun artılarını ve eksilerini değerlendirmeyi size bırakıyoruz.
Akvaryum Koyu
Kara ile bağlantısı bulunmayan bu koyda sizi cam gibi berrak bir su bekliyor. E tabii yalnızca Teknelerle ulaşım mümkün ve ayrıca maalesef Akvaryum Koyu’nda da herhangi bir işletme bulunmuyor. O yüzden bizim tavsiyemiz eğer gelmeyi düşünürseniz Günlük tekne turlarını tercih edebilirsiniz ya da ben tatilim için yaşıyorum, biraz yalnız kalmak seslerden uzaklaşmak bu koyun tadını kendi istediğim gibi çıkarmak istiyorum derseniz bölgedeki teknelerle anlaşıp gitmek de mümkün
Darboğaz Koyu
Bahsedeceğimiz koylardan biri de Darboğaz Koyu, Bu koya bir parantez açıyoruz ve imkanınız olursa gitmenizi kesinlikle tavsiye ediyoruz nedeni deniz ve karayoluna sahip olmasının yanı sıra işletme yokluğundan mı yoksa bilinirliğinin Fethiye civarındaki koyların bir kısmına nazaran daha düşük olmasından mı bilinmez daha sakin bir yapıya sahip bu da dinlenmek isteyen ve cam gibi suyun tadını çıkarmak isteyenler için bulunmaz bir hint kumaşı niteliğinde sayılabilir. Tabii ki yalnızca bu artılardan bahsetmek olmaz dipnot olarak düşelim. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Darboğaz Koyu’nda herhangi bir işletme bulunmuyor yani gitmeyi düşünen dostlarımızın hazırlıklı olmalarını tavsiye ederiz.
Gemile Koyu
Kayaköy’e 6 Kilometre mesafede ve arabayla kolayca ulaşabileceğiniz Halk Plajına sahip olması sizi hayal kırıklığına uğratmasın çünkü temel ihtiyaçlarınızı yerine getirebileceğiniz(şezlong, şemsiye, yiyecek, içecek ve su sporları dahil) bir işletme bulunmaktadır. Ayrıca eğer isterseniz burada dalış yapma imkanınız da bulunmaktadır.
Kayaköy'de Yapılabilecek Aktivite ve Etkinlikler
ATV Safari
Kayaköy’ü araştırırken illaki karşınıza bir Mad Max filmini andıran fotoğraflarla karşılaşmışsınızdır ya da karşılaşmadıysanız bile sayfamızda karşılaşabilirsiniz. E bu esintilere sahip bir yerde meşhur sayılabilecek aktivitelerden biri de tabii ki motor sporları oluyor. Bookingler esnasında ya da konaklayacağınız oteldeki sizi yönlendirmeden biz sizlere kısa bir özet geçelim istedik ve en azından işleyiş hakkında bilgi sahibi olmanız, “Kayaköy’de ATV yapılır mı?”, “ATV ücretleri ne kadar?” ve benzeri sorularınızı cevaplandıralım. Öncelikle Kayaköy’de ATV Safari kiralayan bir dolu acente bulunmaktadır ve fiyatlar her sene mevcut ekonomiye göre değiştiği için kendilerinden bilgi almanız daha doğru olur. Safari işleyişine gelince merak etmeyin ATV’nizi ister çift olarak isterseniz bir Dom Toretto havasında tek başınıza kullanabilirsiniz. Kısa bir eğitim parkurunun ardından hazırlanmış özel parkurlarda turunuzun keyfini çıkartabilirsiniz.
Fotoğrafseverler İçin Af Kule Manastırı Gezisi
Dostlar bu durağımız fotoğraf aşıklarını özellikle ilgilendiriyor dediğimiz zaman sözümüze güvenin Af Kule Manastırı nefesinizi kesecek manzarasıyla ve ilgi çekici tarihiyle görenleri büyülüyor dersek sanırım abartmış olmayız. Bahsi geçen Af Kule Manastırına Kayaköy’den yaklaşık 1 saat yürüme mesafesinde olması gözünüzü korkutmasın dilerseniz özel aracınızla yaklaşık 10 dakika içinde ulaşabilirsiniz ve kısa bir yürüyüşün ardından nefes kesen manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Kayaköy'de Konaklama ve Yeme-İçme
Kayaköy’ün tarihinden tutun girişine çıkışına kadar konuştuk peki oraya gidince hazırlıklı mı gidelim yoksa aç mı kalalım? Kalmayın dostlar kalmayın. Kayaköy, Ölüdeniz'e de yakın oluşu sebebiyle bir çok kahvaltı mekanına, restorana ve otel ve pansiyon gibi konaklama tesisine ev sahipliği yapıyor. Yani hayalet köy dedik diye kimseyi açta-açıkta bırakmaz, merak etmeyin. Mekanları listelemek bir kenara dursun, şimdi kimsenin reklamını yapıp sonra sizlere mahcup olmayalım, henüz sponsor aldığımız da yok :)
Eh biz bu kadar yazdıktan sonra umarız sizlerin de yolu buralara düşerse bizi anmayı unutmazsınız. Dostlar sağlıcakla kalın, iyi tatiller…
Comments