top of page

Kabak Koyu, Faralya, Nerededir Nasıl Gidilir Ücretler Otopark ve Daha Fazlası


kabak koyu nerede nasıl gidilir

 

Makale İçeriği:

  1. Fethiye'de Bir Hippi Cenneti: Kabak Koyu

  2. Kabak Koyu Nerede, Kabak Koyu'na Nasıl Gidilir?

  3. Özel Aracıyla Gideceklere Kabak Koyu Yol Tarifi

  4. Özel Aracı Olmayanlar İçin Birinci Seçenek: Otobüs, Dolmuş vs.

  5. Özel Aracı Olmayanlar İçin İkinci Seçenek: Taksi

  6. Özel Aracı Olmayanlar İçin Üçüncü Seçenek: Tekne

  7. Kabak Koyu Hakkında Genel Bilgiler, Ortam, Plaj vs.

  8. Kabak Koyu'na Gitmeden Önce Kesinlikle Bilmeniz ve Yapmanız Gerekenler

  9. Ormanın İçerisinde Keşif Gezileri: Kabak Koyu'nun Mağara ve Şelalesi

  10. Hırsızlık Olaylarına Karşı Önleminizi Alın

  11. Kabak Koyu'nda Uyuşturucu Tüketimi ve Kronik Jandarma Baskınları

  12. Kabak Koyu'nda Sakın Ama Sakın Yaralanma

  13. Caretta Carettalar - Deniz Kaplumbağaları

  14. Kabak Koyu Konaklama ve Yemek Ücretleri

  15. Kabak Koyu Giriş Ücreti, Otopark, Tesisler

  16. İyi Tatiller!

 

Fethiye'de Bir Hippi Cenneti: Kabak Koyu


Bir zamanlar... Hiçbir sorumluluğumuz olmadan günümüzü gün ettiğimiz, cebimizde 3 kuruş paramız olmadan yollara düştüğümüz ve baş parmağımızı deep house ve benzeri chill müzik dinleyicisi olan ve hoşsohbet bir Porsche sürücüsünü durdurma umuduyla kaldırıp, kötü gün dostu ve Müslüm Baba'cı tır şoförü abilere tamah ettiğimiz bir zamanlar, her sıcaktan bunaldığımızda kendimizi bir şekilde bulduğumuz son duraktı Faralya, çok daha bilinen adıyla: Kabak Koyu.


X ve Y kuşaklarının gözünde Metallica ile aynı kaderi paylaşan Kabak Koyu hakkında sık sık "Ağbi Kabak çok bozdu yeaa!" şeklinde nidalar atıldığına tanık olabilirsiniz. Çünkü bu kuşaklar Rock'n Roll'u doyasıya yaşadılar. Bodrum'a, Çeşme'ye ve türevlerine gidecek paraları olmadığı için kendi cennetlerini yarattılar. Ormanın içine kamp attılar, pişirdiklerini yediler, beraber müzik yaptılar, birbirleriyle tanıştılar, seviştiler, asit atıp ormanın içine daldılara ve şelaleye yaptıkları yürüyüşlerinde kendi hayal dünyalarında maceraya atıldılar; öyle ki, bazıları asker arkadaşı gibi can ciğer kuzu sarma oldu ve hala görüşüyorlar. Ama yıl 2021'e geldiğinde Kabak'a dönüp baktıklarında neredeyse hepsi, hep bir ağızdan "o eski halinden eser yok şimdi" diyorlar. Otel pahası kamp ve bungalov alanları ve multi-milyoner "poser" zengin çocukları ile Kabak, şimdi, bir zamanlar o eski Kabak'çıların kaçıp Kabak'ı kurdukları Çeşme ve Bodrum beach clublarını andırıyor :)


Ama şimdiki Kabak'a ve işletmelere de haksızlık yapmamak gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bizce eskiler, belki de farkında olmadan, aslında bir daha geri gelmeyecek olan gençliklerini ve Kabak'ta deneyimledikleri muhteşem anılara duydukları nostalji hissi ile duygusal hareket ediyorlar.


Kabak Koyu, tatilde benliğini, şehrin gürültüsünü, sorumluluk duygusunu unutmak için ziyaretçilerine hala çok büyük şeyler vaat ediyor. Bu makalemizde ülkemizin en yasadışı, en heyecanlı, en marjinal koylarından birini tüm dürüstlüğümüzle anlatmaya çalışacağız.



Kabak Koyu Nerede, Kabak Koyu'na Nasıl Gidilir?


Kabak Koyu, ülkemizin en muazzam tatil şehirlerinden olan Muğla ilimizin Fethiye ilçesinde, Faralya olarak da bilinen Uzunyurt Köyü'nde yer almaktadır. Fethiye'ye 33 kilometre, Ölüdeniz'e 19 kilometre mesafede bulunmaktadır ve ünlü Kelebekler Vadisinin de hemen arkasında yer almaktadır. Koya ulaşım için tekne, özel araç veya dolmuş kullanabilirsiniz ancak oldukça dik bir yokuştan aşağı inmeniz gerekeceği için özel aracınızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz.


  • Özel Aracıyla Gideceklere Kabak Koyu Yol Tarifi:

Özel aracınızla Fethiye'den Ölüdeniz istikametine doğru yola çıkıyorsunuz. Ölüdeniz çıkışında Kıdırak Caddesi boyunca güneye doğru iniyor ve Faralya olarak da bilinen Uzunyurt Köyü'nün ucundaki ve Kabak Koyu'nun tepesindeki Vadi Otopark'ta soluklanıyorsunuz. Burada sizi çok önemli bir karar bekliyor: Uçurumdan aşağıya özel aracınızla mı ineceksiniz, yoksa hala aklınız başınızda mı?


Uçurum derken tabii ki mübalağa ediyoruz. Ancak araçların aşağıya inmek için kullandığı kumlu patika yolda patinaj ve sıkışma riskiniz çok fazla. Ayrıca aşağı-yukarı seyir halindeki dolmuşların biriyle karşılaştığınızda o daracık patikalar üzerinde pişmanlık duyacağınız manevralar yapmanız gerekebilir. Onlarca, belki de yüzlerce metre yükseklikteki 2 - 2.5 metre çapındaki toz toprak bir patikada geri geri z çizdiğinizi düşünün, içiniz rahat ediyorsa ve "sıkıntı yok, biz neler gördük" diyorsanız buyrun, biz sizi düşünüyoruz :)


Burada yer alan dolmuşlar, yarım saat ile 45 dakikalık zaman aralıklarında(Bu sürede yeterince yolcu gelmesini beklerler) bir aşağı, bir yukarı gider gelirler. Bu dolmuşlarla koya inmek istemiyorsanız(çünkü neden olmasın) yanınızdaki eşyalara bağlı olarak yarım saat ile kırk beş dakika arasında bir yürüyüşle de patika yolu yaya olarak inebilirsiniz ama kesinlikle tavsiye etmiyoruz, özellikle öğle sıcağında hiç tavsiye etmiyoruz.


  • Özel Aracı Olmayanlar İçin Birinci Seçenek: Otobüs, Dolmuş vs.


Fethiye merkezden kalkan Kabak dolmuşları için Kabak, Faralya ve Uzunyurt dolmuşlarını sorabilirsiniz, bazen insanlar farklı isimlerle bilebiliyorlar. Kabak Koyu dolmuşları tatil sezonunda 07:00-19:00 saatleri arasında yarım saatte bir ya da saatte bir geçiyorlar. Tatil sezonu dışında ise 3-4 saatte bir de olsa sefer yaptıklarını öğrendik.


Bu dolmuşlar kalkıştan 5-10 dakika sonra Fethiye Otogarı'nın ve Shell'in yanındaki CarrefourSA önüne gelip buradaki yolcularını alır, bizim gördüğümüz kadarıyla en çok yolcusunu da buradan alır. Buradan yola çıkan Kabak dolmuşları, önce yol üstündeki Ölüdeniz'e uğrar ve sonrasında da Kabak Koyu'nun tepesindeki Vadi Otopark adlı son duraklarına ulaşır.


Vadi Otopark'tan sonra ya aşağı yürüyerek inersiniz(tavsiye edilmez) ya da burada yer alan dolmuşlara binip dolmuş ile aşağıya inebilirsiniz.


  • Özel Aracı Olmayanlar İçin İkinci Seçenek: Taksi

Taksiyi dolmuş varken kimseye tavsiye etmeyiz, ama olur ya siz tercih edersiniz diye onu da belirtelim, taksicinin sizi kazıklamadığı bir senaryoda(İstanbullu okuyucuların bu anksiyeteyi hep yaşadıklarını bildikleri için belirtelim dedik) Fethiye'den Kabak Koyu'na taksi ücreti 2021 yılı için 170-180 lira, Ölüdeniz'den Kabak Koyu'na taksi ücreti ise 90-110 lira arası tutuyor.


  • Özel Aracı Olmayanlar İçin Üçüncü Seçenek: Tekne

Fethiye ve Ölüdeniz'den anlaşacağınız bir tekneci ile ücreti mukabilinde tekne ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Biz bu yolu hiç denemedik, ancak zaman zaman böyle gelen tek kişi ve gruplar olduğunu gördük. O yüzden tavsiye edip etmeme konusunda kararsızız, ücret bilgisi de veremiyoruz.



Kabak Koyu Hakkında Genel Bilgiler, Ortam, Plaj vs.


Kabak Koyu hakkında bilmeniz gereken en önemli şey, insan kitlesinin çok rahat olmasıdır. Belki de gereğinden fazla rahat. Özellikle gece vakti koyun bazı noktalarında psy-trance/deep house/techno müzikler açılıp kafalar çekilince herkes birbiriyle tanışıp, geyik çevirmeye ve dans etmeye başlar. İlk defa gittiğinizde bu geçişken yapısıyla Kabak sizi rahatsız edebilir. Kişiden kişiye göre değişiyor tabii, bazısının hoşuna gidiyor. Biz bir zamanlar seve seve gider, günümüzü gün ederdik. Şimdi eskisi kadar sarmıyor, yaşlandık sanırım :)


Hiç unutamıyorum, Bodrum'da yaşayan evli ve çocuklu kuzenim tatil dönüşlerinde ağzımdan bal damlaya damlaya anlattığım Kabak Koyu'nun nasıl bir yer olduğunu merak etmiş, hanımıyla birlikte arkadaşlarını da yanlarına alıp gitmişler. Beni arıyor, "Lan!" diyor, "Bizi ne biçim yer getirttin! Dolmuştan indik, elleriimizde BİM poşetleri, kucağımızda çocuklar ,hippilerin arasına düştük. Herkes bir değişik, rastalı-mastalı, elemanın teki taşlık sahilin arkasındaki çalıların gölgesinde, kaşığın üstünde bir şey eritiyor, 15 dakika kalmadık hemen kaçtık." gülmekten öldüm tabii duyunca.


Çocuklu ailelere çocuklarıyla gitmelerini tavsiye etmiyoruz arkadaşlar. Kimse çocuğunuzu yemez Kabak'ta yanlış anlamayın, sadece bir çocuk için uygun rol modellerin bulunduğunu söyleyemeyiz. Detaya girmeksizin bu kadar anlatabiliyoruz :)


Gerçi çocuklu aileler de gitmiyor değil Kabak Koyu'na, ama genelde bizim gördüğümüz kadarıyla turist oluyorlar ve koyun en altında bulunan, son yıllarda git gide kamp yerinden çok otele benzemeye başlayan Sea Valley'de konaklıyorlar.


Bazı geceler, bazı mekanlarda canlı gösteriler olur, DJ setleri veya son zamanlarda gördüğümüz kadarıyla rap konserleri verilir. Caretta carettaların çiftleşme ve yumurtlama dönemlerine denk gelmezseniz sahilde de çok güzel partilenir. Bir keresinde hiç unutmuyorum, kafalar güzel, sahilde uyuyakalmışız. Çadırlarımıza dönüş yolunda dip dibe girmiş ve "ses bombası" denilen hoparlörlerden birinden çıkan deep house ezgileriyle kendi partisini vermekte olan 40-50 kişilik bir gruba şahit olup yanlarına kaynadık. Sabaha kadar sohbet edildi, eğlenildi. Hiçbir mekandaki canlı performans o geceki random partinin yerini tutamaz sanırım. Ama son gidişlerimizde aynı havayı yakaladığımızı söyleyemem. Kendi şansınızı kendiniz yaratın :)



Kabak Koyu'na Gitmeden Önce Kesinlikle Bilmeniz ve Yapmanız Gerekenler


Kabak Koyu'na ulaşım, yukarıda da uzun uzun anlattığımız üzere hayli zor. Dolayısıyla tüketim ürünlerinin tedarik zinciri de değere biniyor; haliyle su, abur cubur, ekmek, alkol, sigara vb. oldukça pahalı olabiliyor. Buradaki az sayıda ve küçük marketlerde satılan ürünler için, ürüne göre değişecek şekilde normal fiyatlar üzerinden %50-%100 farklar alınıyor. Ayrıca işletmeler tarafından da genellikle kahvaltı ve akşam yemeği olmak üzere iki öğün yemek veriliyor hatta bazı işletmeler onu bile vermiyor. Dolayısıyla bu konuda sıkıntı yaşamamak için gitmeden önce mutlaka su, konserve yiyecek, abur cubur, tuvalet kağıdı, ıslak mendil, sinkov ve alkol vb. ihtiyaçlarınızı marketten karşılayıp yanınıza stok yapın.


Ayrıca çadırda değil, bungalovda dahi kalacaksanız, ne olur ne olmaz diye yanınıza kafa lambası gibi birkaç temel kamp araç-gereci almayı unutmayın. Çünkü geceleri özellikle caretta carettaların çiftleşme, yumurtlama ve yumurtadan çıkma dönemlerinde ışıklar kapatılabiliyor ve zifiri karanlıkta kalabiliyorsunuz.



Ormanın İçerisinde Keşif Gezileri: Kabak Koyu'nun Mağara ve Şelalesi


Öncelikle belirtelim: Kim ne derse desin, bu mağara ve şalale hakkında KESİNLİKLE çok büyük beklentiye girmeyin. Bize öyle bir anlatıldı ki dünyanın en büyük ve keyifli mağarası ve şelalesini görecekmişiz gibi büyük beklentiyle gittik, bir de ne görelim: Küçük bir su birikintisi ve kaya oyuğu...



Ama biz de beklentinizi çok düşürmeyelim, çünkü dostlarla buralara gidiş yolu bile oldukla keyifli. Kabak Koyu'nu karşınıza alıp denize sırtınızı verdiğinizde sağınızda kalan ormanda arkadaşlarınızla keşif gezilerine çıkabilirsiniz. Patikanın denizden tarafında 200-300 metre ilerleyip Kabak Koyu'nun azıcık ilerisinde kalan küçük mağaraya gidebilirsiniz. Patikanın bazı yerlerinin tehlikeli olabileceğini söylememiz lazım, gidiş yolunda kendinize çok dikkat edin, ayağınızı sağlam basın. Patikadan 15-20 dakika yürüyüş ile mağaraya ulaşıyorsunuz. Bu mağaranın 1-2 metre altında yine mağaranın kendisi kadar küçük bir su kanalı bulunuyor ve mağaranın içinde suya girip, bu kanalı geçerek denizden çıkabiliyorsunuz. Ama bu su kanalından geçmeyi yüzme bilmeyenlere, bilseler de iyi bilmeyenlere tavsiye etmiyoruz tabii ki.


Kabak'ta mağaranın yanında bir de şelale var. Ormana dalıp şelaleye yönelmiş oklarla gösterilen engebeli yolu, tahminimizce 3-5 kilometre kadar takip ediyor ve sıcakta hızır gibi yetişen bu gibi suyuyla şelaleyi buluyorsunuz. Şelaleye gitmek için en az 1 saatlik bir yürüyüşü gözden çıkarın, dönüşü de cabası. Herhangi bir şelaleye göre kesinlikle çok büyük ve şaşalı olduğunu söyleyemeyiz, ama yaşadığımız şu çağda her aradığımızı navigasyondan bulmak ve arabayla önüne kadar gitmeye o kadar alışmışız ki, ruhunuz biraz macera arıyorsa yürümek, aramak ve sonunda şelaleyi bulup serinlemek gerçekten çok keyifli.



Hırsızlık Olaylarına Karşı Önleminizi Alın


Kimseyi zan altında bırakmak istemeyiz, ancak ne zaman gitsek illaki bir hırsızlık olayıyla karşılaştığımızı söylemeliyiz. Bizim hiç başımıza gelmedi, çünkü hep temkinli olduk ve önemli eşyalarımızı yanımızda taşıdık. Ama örneğin cüzdanını çadırda bırakıp çaldıran veya çadırındaki yiyecek-içecek malzemeleri çalınan da az insan görmedik.



Kabak Koyu'nda Uyuşturucu Tüketimi ve Kronik Jandarma Baskınları


Bu konuda da yine kimseyi zan altında bırakmamak adına çok büyük detay vermeyeceğiz ancak Kabak Koyu'nda uyuşturucu tüketimi, satışı ve Jandarma baskınları da zaten az bilindik olaylar değillerdir. "Sora sora Bağdat bulunurmuş" sözünün vücut bulmuş halidir Kabak Koyu.


Biz her gittiğimiz sene Jandarma bölgede kontroller yaptı. Hatta bir keresinde hapisten kaçıp Kabak Koyu'na gelen PKK'lıların Jandarma tarafından mağara ve şelale(evet Kabak'ta küçücük birer mağara ve şelale var) tarafında arandığına dair sürreal hikayeler de duyduk ama gerçekliğine dair ne bir haber gördük ne de resmi bir açıklama yapıldı. Kabak Koyu'nun adı çıkmış anlayacağınız, ağzı olan konuşuyor :)



Kabak Koyu'nda Sakın Ama Sakın Yaralanma


Leonardo Di Caprio'nun oynadığı "The Beach" adlı filmi izlediyseniz anlatacaklarımız size yabancı gelmeyecektir: Kabak Koyu en yakın hastaneye kilometrelerce uzaklıkta ve özellikle gecenin zifiri karanlığında ambulansın o yokuşu inmesi inanılmaz zor olacaktır. O yüzden mağaraya filan giderken uçurumdan düşmemeye, yılan vb. canlılar tarafından sokulmamaya ve bir tarafını kırmamaya dikkat et, tedavi sandığından zor olabilir.


Tabii ki The Beach filminde olduğu kadar zorluk çekeceğinizi söylemiyoruz, ama eğer başınıza bir iş gelirse görece az da olsa yine de büyük bir sıkıntı yaşayacağınız kesin. Gidince ne demek istediğimizi daha iyi anlarsınız.


Caretta Carettalar - Deniz Kaplumbağaları


Kabak Koyu'nun en büyük marka değerinden biri de buraya yumurtalarını bırakan Caretta Carettalar yani: Deniz kaplumbağası dostlarımızdır.


Biz hiç görmedik, hatta uzunca bir süre efsane olduğuna inandık ama öğrendiğimiz kadarıyla deniz kaplumbağaları, Mayıs ve Haziran aylarında buraya yumurtalarını bırakıyorlar. 50-60 günlük kuluçka sürelerinin ardından ise yavru caretta carettalar yumurta kabuklarını ve kumsalı yarıp sahilin denizle birleştiği noktaya kadar emekleyip hayat yolculuklarına başlıyorlar.


Zaten sahile çıktığınızda yumurtaları korumak adına taş ve çubuklardan yapılan küçük korumalıkları görebiliyorsunuz. Gitmişken aklınızda bulunsun, lütfen koyu caretta carettaları gibi dostlarımızın hatrına olabildiğince temiz bırakın, sahil kenarında izmaritten kale yapan davarlardan olmayın.



Kabak Koyu Konaklama ve Yemek Ücretleri


Kabak Koyu konaklama için size çok çeşitli bir yelpaze sunuyor diyebiliriz. Kahvaltı ve yemek vermeyip, sadece çadır kurma yeri, lavabo ve banyo sağlayan bir kamp yerinde 100 liraya da kalabilirsiniz; klimalı, balkonlu ve lüks sayılabilecek bir bungalovda 750 liraya da kalabilirsiniz.


Yani fiyatlar 100-800 lira arasında oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Bizim tavsiyemiz ise Kabak Koyu'na gitmeyi kafaya koyduysanız mutlaka sezon başlamadan aylar öncesinden pazarlığınızı yapıp, uygun bir fiyat belirlemek ve rezervasyon yaptırmak olacaktır.


Yemek ücretleri de mekandan mekana değişmekle birlikte 15-100 lira fiyat aralığı verilebilir. Eğer finansal problem çekiyorsanız, tepeden aşağı inen patika yolun sonunda, koyun girişindeki köftecilerde ucuz fiyatlı ekmek arası köfte, tavuk, sucuk vb. tüketebilirsiniz.


Kamp ve bungalov alanı işletmelerin açık büfe yemekleri de çeşit ve lezzet bakımından tatmin edebiliyor. Eğer finansal açıdan probleminiz yoksa köfte ekmek vb. yerine bu işletmelerin yemeklerini denemeniz daha sağlıklı bir yatırım olacaktır.



Kabak Koyu Giriş Ücreti, Otopark, Tesisler


Kabak Koyu tabiat alanı, milli park vesaire değildir. Giriş ücreti de yoktur. Plajı kullanmak da ücretsizdir, zaten plajda şezlong olmadığı gibi, kendiniz getirmezseniz şemsiye de bulunmamaktadır, yani plajı işleten herhangi bir tesis mevcut değildir.


Tuvalet ihtiyacınız için tüm kamp yerlerinin tuvaletlerini kullanabiliyorsunuz. Duşa da kimsenin bir şey diyeceğini sanmam ama ayıp yani, gidin kendi kamp yerinizin duşunu kullanıverin :)


Ayrıca duşlara ilişkin olarak şunu söyleyelim, sahildeki duşlar da ücretsiz ve herkese açık.


Kendi aracınızla gelmemenizi, en azından vadinin tepesindeki otoparklardan birine bırakmanız gerektiğini belirtmiştik. Kabak'ta, en azından vadinin aşağısında yer alan koyda otopark yok arkadaşlar. Aracınızı bulabildiğiniz herhangi bir ağaç gölgesine bırakıyorsunuz. Bu detayı aklınızdan çıkarmayın :)



İyi Tatiller!


Elimizden geldiğince dürüst bir şekilde Kabak Koyu'nu anlatmaya çalıştık. Gözü kapalı övmedik, poser tayfaya da geçirebileceğimiz kadar geçirdik, hırsızlıktan ve jandarmanın uyuşturucu baskınlarından bile bahsettik, kimse çıkıp siz taraflısınız demesin, bizim sabrımızı zorlamasın :)


Ama tüm kötü özelliklerine rağmen bir başkadır Kabak Koyu, inanın... Türkiye'nin yalnızca birkaç yerinde tadabileceğiniz garip bir havası vardır. Gidin, görün, deneyimleyin. Hele ki gençseniz, kanınız kaynıyorsa, kendinizi bile tanımıyorsanız mutlaka gidin ve tadını çıkarın. Bizden bu kadar, size iyi tatiller :)



Comentarios


bottom of page